In korte tijd zijn alle grote banken overwaarde-opeethypotheken gaan aanbieden. Uit een rondgang van BNR blijkt dat er enorm veel interesse is in dit product. Zo werd de rekentool van één van de aanbieders in korte tijd al door 100.000 mensen gebruikt.

 

Met de opeethypotheek kunnen AOW’ers de waarde van hun huis gebruiken voor extra consumptie, een schenking of een verbouwing. Mede door de lage rente en de hoge huizenprijzen worden zulke producten steeds aantrekkelijker. “Sinds ABN Amro en Rabobank dit product in maart introduceerden, merken we een grote interesse naar de mogelijkheden”, zegt Mark de Rijke, directeur van de Hypotheekshop.

Dat de interesse onder ouderen bijzonder groot is, blijkt ook uit het grote aantal telefoontjes en mailtjes dat binnenkomt bij Vereniging Eigen Huis, vertelt VEH-zegsman Hans André de La Porte op AD.nl. De pagina met informatie over overwaarde is meer dan 11.500 keer bezocht en de overwaardescan van Eigen Huis is al ruim 30.000 keer ingevuld.

 

Verzilveren van de overwaarde

Ook de Volkskrant meldt dat de verzilverhypotheek steeds populairder wordt. In het artikel worden acht vragen beantwoordt over het verzilveren van de overwaarde, die zo’n vier op de vijf 55-plussers met een eigen woning denkt te hebben.

In het voorjaar introduceerde ABN Amro de overwaarde hypotheel. Die kreeg een positieve beoordeling van consumentenorganisaties. Volgens VEH is het de eerste verzilverhypotheek die voldoet aan de voorwaarden van deze vereniging. ABN Amro betrok ook oudere VEH-leden bij de ontwikkeling van dit product.

 

‘Senioren steeds actiever op woningmarkt’

Ook De Hypotheker signaleert dat de groep 55-plussers steeds actiever is op de woningmarkt. In het tweede kwartaal van 2019 kochten 10,6 procent meer 55-plussers een nieuw huis in vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar. Vanwege het beperkte aanbod van geschikte seniorenwoningen kiezen senioren er echter vooral steeds vaker voor (+11,1 procent) hun hypotheek te wijzigen om de eigen woning aan te passen. Vooral het verbeteren van het wooncomfort of verduurzamen van de woning is populair, in het tweede kwartaal van dit jaar steeg dit aantal met liefst 55,5 procent in vergelijking met een jaar geleden.

 

Meergeneratiewoning

Daarnaast zetten de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars in op nieuwe woonvormen die samenwonen en zorgverlening combineren, zoals de meergeneratiewoning. Volgens De Hypotheker is het belangrijk dat er aandacht is voor het financieren van dergelijke woonvormen om te voorkomen dat doorstroming op termijn stagneert. “Het komt er nu op aan dat er nog meer geschikte woningen beschikbaar komen, zodat meer 55-plussers een volgende stap kunnen maken”, zegt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Bron: BNR, De Hypotheker