De afgelopen twee weken verlaagden bijna alle aanbieders de tarieven, aldus De Hypotheekshop, waaronder alle grote namen. Onder die grote namen rekent De Hypotheekshop ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, Aegon, NN, Munt en ASR. “Het aantal renteaanpassingen deze week komt zelfs in de top 5 van de weken met het hoogste aantal rentewijzigingen van de laatste vijf jaar. Het totaalgemiddelde (1,74%) ligt inmiddels alweer onder het niveau van begin dit jaar en stevent af op het laagterecord van half maart (1,62%), vlak voor de start van de lockdown.”

Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. “Ik verwacht dat dit nog zeker twee maanden doorgaat, als het hypotheekseizoen ten einde loopt.” Eerder deze maand meldde de Hypotheker al dat de rente weer daalt. Daarmee lijkt een eind te komen aan een stijging van de rente door de coronacrisis.

Enorme aanwas van vermogen
Een verklaring voor de verlaging van de hypotheekrente is dat rentes wereldwijd erg laag zijn. “Er is een enorme aanwas van vermogen”, ziet Hagedoorn tegenover De Telegraaf. “Dat geld moet ergens naartoe, en Nederlandse hypotheken staan als goede belegging bekend. Aanbieders van hypotheken hebben dus te maken met enorm veel concurrentie, en we zien ze tegen elkaar opboksen naar de laagste tarieven.”

Daarentegen is er ook veel onzekerheid. “Als we volgende week weer in een lockdown gaan, wordt het natuurlijk anders. We zitten wel in een economische crisis”, waarschuwt de hypotheekexpert.

Volgens De Hypotheekshop is er nog ruimte voor verdere verlagingen. De marge, het verschil tussen de in- en verkoopprijs van hypotheekrente, ligt momenteel nog 0,30 procentpunt hoger dan in 2017 en 2018, redelijk stabiele rentejaren. Ook is het renteverschil tussen de relatief veilige hypotheken met NHG en die zonder nog zo’n 0,10 procentpunt meer dan in maart. Dat geeft aan dat geldverstrekkers nog wel voorzichtig zijn.

Rente op staatsleningen
Waar is eigenlijk de bodem? Hagedoorn kijkt daarvoor naar de rente op Nederlandse staatsleningen. Die is momenteel voor tien jaar bijvoorbeeld zelfs negatief. “Veel lager dan min 0,5 of min 0,6 heb ik de rente niet zien worden”, zegt de hypotheekexpert.

“Daarbovenop komt dan nog een marge van zo’n 1,5 procentpunt. Maar ook die kan in het geding komen. Ik denk niet dat de rente voor tien jaar vast nog heel veel lager zal worden dan 1 procent”, schat hij in. “Maar als je me tien jaar geleden had verteld dat het nu zó laag was geweest, had ik het niet geloofd.”

Dat de rente daalt is opvallend, want aanvankelijk leek de coronacrisis de rentes juist op te stuwen. De pandemie lijkt echter geen vat te krijgen op de woningmarkt. In augustus waren koopwoningen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meer dan 8% duurder dan een jaar ervoor, de grootste prijsstijging in ruim anderhalf jaar tijd.

Bron: De Hypotheekshop